Hieman tietoa Singaporen ilmastosta

Lempipaikkani Singapore aloittakoon tämän ilmastoa käsittelevän kirjoitussarjan, jossa tulen pikkuhiljaa sivuamaan useidenkin eri matkakohteiden ilmastoa. Tulevaisuudessa tulen käsittelemään sarjassa ainakin Kiinaa, Hong Kongin aluetta erikseen, Japania, Thaimaata, Etelä-Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Nämä kaikki alueet ovat minulle tuttuja ympärivuotisesti, joten uskallan niiden ilmastosta jotain sanoa omiin kokemuksiini perustuen.

Singapore sijaitsee lähes tarkalleen päiväntasaajalla, se sijaitsee kokonaisuudessaan leveyspiirien 1 ja 2 välissä. Yksi leveyspiiri on 111 km, joten Singaporesta päiväntasaajalle on matkaa vain noin 150 km! Se sijaitsee trooppisella sademetsävyöhykkeellä, joten ilmasto on trooppinen ympäri vuoden. Trooppiselle ilmastolle on ominaista melko tasainen ja korkea lämpötila ympäri vuorokauden ja suuri ilmankosteus sekä ympärivuotinen sade.

Kuukausittaisten sadepäivien määrä Singaporessa vaihtelee helmikuun n. 11 sadepäivästä marras-joulukuun noin 19 sadepäivään kuukaudessa. Vuodessa sataa yhteensä noin 2 340 mm, eli 2,3 metriä vettä (vertailun vuoksi Suomen keskimääräinen vuotuinen sademäärä noin 0,5 metriä on vähemmän kun Singaporen päiväennätys)! Määrän ei kuitenkaan kannata antaa pelottaa, sillä sade tulee useimmiten aika lyhyessä ajassa. Silloin kannattaa kuitenkin olla sateelta suojassa!

Lämpötilan vaihtelu ei ole kovin suurta missään vaiheessa vuotta. Päivälämpötilat ovat ympärivuotisesti n. 30-32 astetta ja yölämpötilat 25 asteen yläpuolella. Lämpöennätys on vähemmän kun Suomessa, eli 37 astetta ja kaikkien aikojen pienin mitattu lämpötila 19 astetta.

Singaporeen voi siis lämpötilojen ja sateen puolesta matkustaa lähes koska tahansa, mutta suurin todennäköisyys joutua sadetta pitämään on yleensä marras-joulukuussa kun koillismonsuuni, eli toinen vuoden monsuunikausista on voimakkaimmillaan. Toinen monsuunikausi, lounaismonsuuni on voimakkaimmillaan kesä-heinäkuussa, mutta ei ehkä ole yhtä voimakas kuin koillismonsuuni.

Käytännön kokemuksesta voin kertoa sen, että Singaporessa on usein hyvä idea nousta aikaisin ylös ja suunnitella päivän ohjelma alkamaan melko ajoissa. Sateet saapuvat yleensä iltapäivällä ja ovat *useimmiten* kuuroluontoisia. Kerran itsekin ennustin sateen päättyvän noin 15 minuutin kuluessa, ja siinä sitten olin seurueeni kanssa motissa eläintarhan jonkinlaisessa suojassa kolmisen tuntia, kunnes tarhan sulkeutuessa oli sateesta huolimatta pakko juosta paita märkänä alueelta pois. Taksit osasivat sillä kertaa kyllä rahastaa porukkaa oikein kunnolla, “sopuhintaisia” kyytejä sai helposti – mittarikyytejä vain jonottamalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website